De Meierijsche Museumboerderij 

Meerstraat 28

5473 VX Heeswijk-Dinther

www.museumboerderij.nl

Facebook / Meierijsche Museumboerderij

Geopend: 1 apr. t/m 1 okt.

di-wo 10.00-12.00 uur za-zo 13.00-16.00 uur

Groepen: op afspraak (boeken via de website)

 

Rondleiding
Een rondleiding in de Meierijsche Museumboerderij wordt verzorgd door een deskundige gids en duurt doorgaans 1 tot 1,5 uur. De gids kan een groep van maximaal ongeveer 15 personen rondleiden. Grotere groepen worden door ons gesplitst. Een rondleiding begint altijd met een 12 minuten durende film, speciaal gemaakt voor ons museum. In die film wordt het boerenleven, zoals zich dat tussen 1900 en 1930 op het brabantse platteland afspeelde, uitgebeeld.
Kijk hier verder voor boekingen rondleiding Meierijsche Museumboerderij.

Historie
Al vanaf de middeleeuwen waren er agrarische activiteiten op de plek van het museum. In 1580 pachtte Joost Ghijsberts de boerderij ( die toen op deze plek stond) van de Abdij van Berne. Hij betaalde daarvoor in natura: 24 mud rogge, 1 mud boekwijt, 25 el linnen, 25 pond spurrieboter en 5 kapoenen (gesneden hanen). De Abdij verplichtte hem om heesters te planten om zo stuifzand tegen te gaan en om de boerderij goed te onderhouden. Joost Ghijsberts is de eerste boer op deze plek waarvan we de naam kennen. In 1962 namen Jo en Miet Sigmans de boerderij over van hun ouders Hein en Mie Sigmans. Hein en Mie leefden nog tamelijk traditioneel: Mie kookte bijvoorbeeld nog lange tijd boven open vuur. Jo en Miet renoveerden de boerderij zoals dat in hun tijd gebruikelijk was. De zolder werd begaanbaar door een trap in de geut. De kleine raampjes werden vervangen door moderne vensters. Immers….ook Heeswijk groeide en moderniseerde. Na lang beraad namen Jo en Miet in 1969 het besluit om hun bedrijf te verkopen aan de gemeente ten behoeve van uitbreiding van camping De Wildhorst. Daarmee werden zij: “de LAATSTE boer” van deze eeuwenoude boerderij.

Omgeving
De Meierijsche Museumboerderij is gelegen tegen de bossen aan de noordzijde van het dorp Heeswijk-Dinther. Deze hoog gelegen zandgronden met de Heeswijkse bossen zijn ontgonnen voor landbouwgrond en er is veel geel zand ontgonnen voor de bouw. Tussen het dorp en deze bossen is ook rivier De Leijgraaf gegraven om voor de afwatering te zorgen, deze mondt uit in rivier de Aa. Van vroeger uit is deze noordzijde van het dorp het meest toeristische gebied met als buren van de Meierijsche Museumboerderij: vakantiepark De Wildhorst, Dier & Tuin weide, Hotel-Restaurant De Leygraaf, de bossen en camping Meerdonk. 

Over Ons
Een boerderij kan veel meemaken. Hij werd gebouwd op een plek waar al eeuwenlang werd geboerd… continu aangepast aan veranderende behoeften met betrekking tot wonen en werken… maakte nog net de modernisering mee van de jaren 60 … en werd vervolgens een museumboerderij. Stichting “‘Het Geleer” is eigenaar van het boerderij-gebouw en de daarnaast gelegen schob, alsmede de onderliggende gronden. De Stichting Meierijsche Museumboerderij (het bestuur van het museum) huurt de gebouwen en exploiteert die als museum. Dankzij een forse financiële inzet van, ondermeer, de eigenaar, is het gebouw in 2006 bouwkundig weer in prima staat gebracht. De museumboerderij geeft een waarheidsgetrouw beeld van het leven in de Meierij, zo tussen 1900- 1930.

Bezoekersinfo
Ons museum, een rijksmonument ligt in een bosrijke en romantische omgeving. Je proeft het leven, de rust en de sfeer van toen als je bij ons op bezoek bent of meedoet aan een van onze educatieve programma’s. Het museum geeft een boeiend beeld van leven, wonen en werken op een boerderij in de Brabantse Meierij tussen 1900 en 1930. Als bezoeker kan je kiezen uit een zeer gevarieerd programma. Op aanvraag leiden wij ook rond in het Engels of Duits. Onze 3 gebouwen en  het terrein zijn uitstekend  toegerust, bereikbaar en toegankelijk voor bezoekers met een beperking.