Streekproducten

 

Op het Erf Biologische kippenvlees (kemper landhoen), scharrelvarkensvlees, rundvlees

Op het Erf van onze boerderij kunt u genieten van knotbomen, heggen, poelen, wandelpaden, fruitboomgaard en een bloemenpluktuin. 

Op het Erf kunt u in de pluktuin zelf gezellig bloemen en fruit plukken of met een gevulde picknickmand genieten van het natuurrijke Aa dal met uitzicht op rivier de Aa in Heeswijk-Dinther. 

Op het Erf is kleinschalig met aandacht voor goede streekproducten van eigen boerderij die wij ook verkopen.

Afbeeldingsresultaat voor op t erf heeswijk-dinther
Berne Abdijbier. Witheren Wit, Norbertijn Blond, Prior Dubbel, Abt Tripel. Het enige Nederlandse Norbertijnenbier van de oudste nog bestaande abdij van Nederland, Abdij van Berne anno 1134. Bovengistend bier met nagisting op de fles, naar eigen recept op beperkte schaal gebrouwen door Stichting Berne Abdijbier bij een bevriende abdij. De opbrengst zal ten goede komen aan de eeuwenoude Norbertijnen orde van Abdij van Berne. foto van Berne abdijbier.
Tokonoot. Noot smakelijk van eigen bodem! Walnotenolie.
Steeds meer mensen ontdekken de smakelijke walnoot met een veelheid aan toepassingen. Daarom gebruikt Tokonoot de gehele walnoot. De gepelde walnoten persen we op ambachtelijke wijze tot olie. Het bijproduct (perskoek) wordt dan verwerkt tot walnootmeel. Van dat walnootmeel worden koekjes gemaakt, maar is ook los te gebruiken voor het maken van cake of smoothies. De tussenschotjes van de walnoot zijn zeer geschikt om thee te maken. De walnoot is een bron van Omega vetzuren, antioxidanten en mineralen draagt bij aan een gezond cholesterolgehalte
Tokonoot

Cleefshoeve. IJssalon
In 2010 is het melkbedrijf uitgebreid met een ijssalon. Het ijs wordt bereid van melk en room van onze eigen koeien. Er worden uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruikt, en voor het sorbet ijs wordt vers fruit gebruikt. Hiervoor is een ruimte ingericht en het ijs wordt bereid volgens HACCP normen met het eg nummer NLZ 2104 EG. Op de foto kunt u de ijsmachine zien. Eerst worden de ingrediënten gepasteuriseerd en vervolgens tot ijs gedraaid. Er zijn standaard maarliefst 20 soorten ijs in het assortiment. Bij de ijssallon is een terras waar u kunt genieten van het ijs, een kopje koffie, thee of wat fris en tevens de koeien kunt bekijken.

 Afbeeldingsresultaat voor cleefshoeve

Groentepluktuin De Meulenhof. Zorg voor voeding koppelen we bij de groente pluktuin aan natuur en landschap. Een gebied dat uitnodigt en waar je kunt genieten van gezonde streekeigen producten. Op onze prachtige locatie aan de rand van Heeswijk-Dinther verbouwen wij kleinschalig onbespoten groente en fruit. We  produceren met behulp van biologische zaden en oude fruitrassen. Het verhaal over wat we eten, waar het vandaan komt, wie het teelt en op welke wijze. Midden in het landschap met volop beleving van de natuur. In onze groentepluktuin mag u zelf u verse groente oogsten. Ook bieden wij vers geplukte groente aan in onze kraam. Om het mooie landschap weer terug te brengen worden er struweelhagen, laanbomen en oude fruitrassen aangeplant. Ook gaan we een stukje landschap inrichten volgens de Permacultuur.

 

Kilsdonkse molen. Lijnolie, Walnotenolie, Koolzaadolie, Pannenkoekenmix, Biologisch volkoren tarwemeel, Mix voor granenbrood, Mix voor rozijnenbrood, Gist, Cakemeel, Molenkoek, Speltbier.
Een bezoek aan De Kilsdonkse Molen is op vele terreinen zeer de moeite waard. Door zijn ligging in de rustieke omgeving van het beekdal van de Aa en in verschillende fietsroutes, is het een plek om tot rust te komen.
Molens met een gecombineerde aandrijving, zogenaamde ‘watervluchtmolens’ komen niet meer voor in Nederland en zijn ook in het buitenland uiterst zeldzaam. In het begin bestond de Kilsdonkse Molen uit twee watermolens. Pas jaren later ontstaat de unieke combinatie van een watervluchtmolen met een watermolen. De ene molen, uitgerust met een wiekenkruis en een waterrad, maalt rogge en boekweit tot meel. In de andere molen wordt uit koolzaad spijsolie en veevoer geslagen. De oliemolen heeft een, voor Noord-Brabant, zeldzame dubbele inrichting die wijst op een grote productiecapaciteit. De combinatie van deze elementen maakt het complex volstrekt uniek op internationale schaal.

 Kilsdonkse Molen

Dier & Tuin weide. Honingpotje vloeibaar, Honingpotje crème (te koop bij restaurant)
Op ons terrein van 5,3 hectare ziet u boerderijdieren die vroeger op Brabantse boerderijen werden gehouden, zoals koeien, geiten, schapen, ganzen, pony’s, kippen, varkens, eenden, cavia’s en konijnen. Maar ook heel veel bijen die honing maken van bloemen uit de streek. Een soort kinderboerderij dus? Jazeker, maar wel een beetje groot. 

De stichting Dier & Tuin weide heeft als doel om jong en oud dichter bij de natuur te brengen. Zo leidt het slingerpad u langs een insectentuin, vlindertuin, bijenstal, hoogstam fruitboomgaard, kruidentuin en moestuin. Daarbij leggen onze gidsen, Pluis de Veldmuis en Professor Uil u telkens uit wat u zoals kunt zien. 

Spectaculair is het Blotevoetenpad van 1,5 km waarbij u ruim een uurtje op blote voeten ervaart hoe verschillende ondergronden uw voeten prikkelen. Zo gaat u door modder, rul zand, graspaden, steltenpad, water, boomstammen, beton, kiezels, schommelbrug, keien, houtschors, kunstgras, om tenslotte in een heerlijk bad uw voeten te ontspannen en te wassen. Het Blotevoetenpad is niet gratis en steunt u de stichting om haar werk te kunnen voortzetten zonder subsidies. 

 Dier en Tuin Weide

De Meesters van de Halm verwerken biologische granen van hoofdzakelijk Nederlandse bodem die op milieuvriendelijke wijze zijn geteeld. Dat maakt De Halm tot een bijzondere producent van kwalitatief hoogwaardige biologische granen, graanvlokken en muesli's. Het beste van eigen bodem. Graanpletterij De Halm is opgericht met als doel biologische granen van hoofdzakelijk Nederlandse bodem te verwerken. De Halm kan dan ook met recht één van de grondleggers genoemd worden voor de productie van biologische granen, graanvlokken en muesli’s.

Granen vormen een ideaal basisvoedsel omdat ze voor de mens onmisbare voedingsstoffen bevatten. Het eetbare gedeelte van de graankorrel bestaat uit 3 delen: de kiem, het zetmeel en het buitenste laagje, de zemel. Bij het pletten van de graankorrels blijven kiem en zemelen behouden. Deze zijn rijk aan B-vitamines, mineralen en voedingsvezel. Onze producten worden bij de graanteler op milieuvriendelijke wijze geteeld. Dit houdt in dat de graanteler geen chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest bij de teelt gebruikt. De granen worden door ons geschoond, gepeld en geplet zodat ze geschikt zijn voor consumptie. Voor zover mogelijk worden granen verwerkt die in Nederland verbouwd zijn, mits de granen in Nederland geteeld kunnen worden.