Berne Abdijbier (Abdij van Berne)

Abdijstraat 51

5473 AC Heeswijk-Dinther

www.berneabdijbier.nl

Facebook/Berneabdijbier

Proeflokaal geopend:

ma 13.30-17.00 uur

di-wo-do-vr-za-zo 11.00-17.00 uur

Rondleiding om 14.00 uur (boeken via de website)

 

Rondleiding

Dagelijks om 14.00u start vanuit het Proeflokaal de Bierrondleiding van Berne Abdijbier. Maandags alleen op reservering voor groepen vanaf 10 personen.

Onze gidsen zijn gepassioneerd en speciaal getraind met informatie over ons bier, de abdij en haar historie. Het eerste deel van de rondleiding is in het filmzaaltje waar wij een brouwfilm tonen waarin alle stappen van het brouwproces uitgebreid in beeld zijn gebracht. Daarna gaat u op pad met de gids door de abdij, de tuin, en aan het einde krijgt u een proeverij van onze 2 bieren met uitleg.

Rondleiding met uitleg over:

 • de abdij en haar bierhistorie
 • film "brouwen van Berne Abdijbier"
 • naar de hoptuin
 • naar de kruidentuin
 • naar de pandgangen van de abdij met refter, Kapittel en abtengallerij
 • naar de abdijkerk
 • naar de voorgevel van de abdij
 • naar de boekwinkel
 • en als laatste een proeverij van de Berne abdijbier(en)

Duur: ongeveer 2 uur.

Tijden van de rondleiding:

 • 14.00u dinsdag t/m zondag (behalve 1e paasdag en beide kerstdagen)
 • Maandags om 14.00u alléén op reservering vanaf 10 personen (minimaal 1 week vooruit)
 • Groepen graag tijdig reserveren.
 • Andere tijden zijn helaas niet mogelijk ivm stiltemomenten in de abdij.

Abdij van Berne is een abdij waar het kloosterleven nog actief wordt geleefd door 25 broeders. Tijdens de rondleiding zal daarom ook de nodige stilte in acht moeten worden genomen, zeker binnen de abdij. 

Individuelen kunnen zich dagelijks aanmelden in het Proeflokaal voor de rondleiding. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn kunt u zonder reservering deelnemen door u te melden bij de bar. Gereserveerde groepen worden indien nodig aangevuld tot maximaal 20 personen per groep. Er kunnen ongeveer 5 groepen tegelijk starten, dus groepen van 100 personen is mogelijk.
Kijk hier verder voor boekingen rondleiding Berne Abdijbier.

Historie
Abdij van Berne is het enige nog bestaande Norbertijnen klooster in Nederland, gesticht in 1134 in Berne bij Heusden en uiteindelijk verhuisd naar Heeswijk-Dinther. In de archieven van Abdij van Berne zijn diverse gegevens die aantonen dat er in het oude abdij van Berne bij Heusden al een brouwerij was. Logisch want alle middeleeuwse kloosters hadden normaliter zo'n eigen voorziening, zeker de wat grotere. De oude waterput van waaruit water voor het bier werd gehaald bestaat nog steeds in de weilanden van het oude Berne. In 1634 werd er al bier gebrouwen in Heeswijk. Er werd blond bier en speciaal bier (bruin bier) gemaakt dat erg goed in de smaak viel. Helaas bestaat het brouwhuis in Heeswijk niet meer, maar wil de stichting Berne Abdijbier mettertijd deze eeuwenoude traditie in ere herstellen. 

Omgeving
De Abdij van Berne is omgeven door een eigen gracht met en ligt in de bebouwde kom van de Heerlijkheid Heeswijk-Dinther. Op het abdijterrein zijn tuinen, een abijdijwinkel, wonen statushouders, is het abdijklooster, de kerk met 2 orgels en het Proeflokaal van Berne Abdijbier. Aan de overzijde van de abdijstraat is het door de abdij opgerichte Gymnasium Bernrode, een van de weinige zelfstandige gymnasia. Heerlijkheid Heeswijk-Dinther is rijk aan cultuurhistorie met Kasteel Heeswijk, Kilsdonkse molen, de Meierijsche museumboerderij en is ingesloten tussen de rivieren Aa en Leijgraaf. Kanaal de Zuid-Willemsvaart is een geografische barriëre met Schijndel en 's-Hertogenbosch is op fietsafstand. 

Over ons
Het enige Nederlandse Norbertijnen bier van de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland, Abdij van Berne anno 1134.
Bovengistend bier met nagisting op de fles, naar eigen recept op beperkte schaal gebrouwen door Stichting Berne Abdijbier.

De opbrengst zal ten goede komen aan de eeuwenoude Norbertijnen orde van Abdij van Berne. Voor Berne Abdijbier is in 2015 een stichting opgericht. De Stichting Berne Abdijbier werkt met vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor Berne Abdijbier en daarmee een warm hart toedragen aan de Abdij van Berne.
Het bestuur van de stichting bestaat uit een Voorzitter, Secretaris en Penningmeester. Een van de bestuursleden zit namens de abdij in het bestuur. De dagelijkse leiding is samen met het stichtingsbestuur in handen van het managementteam. In het managementteam zetelen de specialisten: Brouwmeester, Salesmanager, Financialmanager, Marketingmanager, Proeflokaalmanager (incl. rondleidingen), Logistiekmanager (incl.hoptuin). Deze specialisten werken samen met ongeveer 60 vrijwilligers die zich belangeloos inzetten bij één of meerdere werkzaamheden.

Bezoekersinfo
Het Proeflokaal is dagelijks voor bezoekers geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het Proeflokaal is gevestigd op het abdijterrein naast de abdijwinkel in het pand dat vroeger de boerderij van de abdij was. Daar waar heel vroeger de beesten stonden, wordt nu bier gedronken. U kunt in het Proeflokaal genieten van onze bieren Norbertijn Blond, Prior Dubbel en Abt Tripel. Natuurlijk serveren wij ook diverse koffies, thee en frisdranken. Als klein eetgenot serveren wij heerlijk appelgebak, tosti, pinda's, kaasblokjes, worst en olijven. Het Proeflokaal heeft een ruim terras en is geschikt om grote groepen te kunnen ontvangen.